Består af 5 ryghvirvler, diskusled, facetled og nerver på bagsiden, samt tarm og hoftebøjer-muskel på forsiden af søjlen. Mellemgulvet danner loft, og bækkenmuskulaturen danner gulv og tilsammen danner de bughulen.
En typisk problemstilling i lænden er konstante smerter lige over korsbenet lige i krydset bagpå forneden, fordi ens hoftebøjer-muskel (Psoas) på forsiden ofte bliver for stram. Den er i følge det kinesiologiske system påvirket af binyrernes funktion, der producerer for meget stresshormon ( kortisol) når man går igennem sin dag uden at trække vejret ordentlig.
Det giver lænderyggen et større svaj, og typisk falder patienten sammen i midtryggen og trækker ikke vejret godt nok op i brystkassen inden vedkommende sænker brystkassen ned og afslapper hoftebøjer-musklen ( Psoas). Derved bliver bughulepresset ikke aktiveret.
Svage mavemuskler og for stramme hoftebøjer-muskler giver et forkert pres på lænden.
En længere varende forkert siddende holdning giver muskelspændinger og slid i rygsøjlen, og når man så lige pludselig bøjer og måske drejer sin rygsøjle for bare at lave en lille bevægelse, ja, så giver musklerne sig ikke, og man forstuver ryggens led.
I værste tilfælde provokerer man en allerede overbelastet diskus ved bevægelsen, og så risikerer man at få en diskushævelse ( Inflammation) eller udposning, eller i værste fald en prolaps, hvor noget af diskus-kernen smutter ud.
Får man først en diskusprolaps, har man ofte konstante smerter ned i benet, som ikke går væk ved at skifte stilling og man skal til nærmere udredning ved en Reumatolog.
“Jeg har behandlet en masse af forskellige stadier af diskushævelser, -udposninger og -prolapser igennem 20 års praksis, og jeg vil sige, det er meget individuelt, om man kan behandle det væk, eller det skal opereres”, siger Ea Nielsen. “Det kommer meget an på kroppens helse, styrke og standhaftighed, samt viljen til måske at have ondt i 3-6 uger, mens man langsomt laver øvelserog tager antiinflamatorisk medicin. Ofte kan det være nødvendigt at ændre livsstil mht ernæring og stress!”
Halebenet består af 4 sammenvoksede hvirvler, der fungerer som en og fungere som et minikorsben (Sacrum).
Hos børn er der led imellem hvirvlerne, og de kan godt forskyde sig og presse på nerverne. Hvis børn falder lige på halen f.eks. hvis en stol bliver trukket væk under dem, kan der ske en forskydning, som kan vokse forkert sammen.
Det giver som regel først symptomer, når man er voksen, sidder for meget og ikke har nok ballemuskulatur til at beskytte det sted, hvor halebenet er vokset skævt sammen.
Behandling af halebenet er meget nænsom og består af dropbehandlinger uden på tøjet på coccyx, derefter tryk massage uden på tøjet på de små gemellus-muskler, der løber fra halebenet til sædeknoglen.
Desuden kan det være rart at sidde på en “donut-pude” med et hul i til at aflaste coccyx indtil problemet er gået i sig selv.