Nakke

Nakkehvirvlerne bør have et svej (lordose), så der er plads til spiserøret på forsiden. Meget ofte udlignes svajet på grund af piskesmældsulykker og for meget arbejde foran computeren, hvor man stikker hovedet frem og får fremoverbøjet vægtbæring.  

Hvis man kigger for meget nedad og nakken derved bliver mere lige (hypolordotisk, eller kyphosis (modsat kurve)), kan det give rigtig mange problemer med diskusskiven i mellem hvirvellegemerne, fordi der opstår en forkert belastning. Nakken har det bedst, når den har sin lordose.

Selve diskus består af otte ringe uden blodtilførsel, og først på den yderste ring er der blodkar. Når der er et stort tryk på skiven, begynder den at slå revner, og derved kan kernen bevæge sig ud gennem revnerne til den yderste ring hvor den møder blodcirculation. Så kan der opstå en hævelse (inflammation,) som kan brede sig til nervehullet, hvor de store nerver ned til armene udgår fra.

Kommer der først tryk på nerven ved roden, tager det lang tid at få det væk igen. Man kan i de fleste tilfælde ved et akut  nakkehold få sat hvirvlen på plads med 3-5 manipulations behandlinger, få hævelsen til at falde med is på pågældende led og tage antiflamatorisk og smertestillende medicin i en 10 dages tid, samt lave øvelser dagligt.

Der kan evt. suppleres med nakkekrave, så man ikke bliver helt skæv og ens hoved  hælder til den ene side (fordi man ikke kan rette det op, fordi det så stråler ned i armen med smerte).

Piskesmæld  efter en ulykke får man ikke altid smerter ved lige med det samme. Ofte går der nogen tid, og det er først, når nakkens muskler bliver så spændte af at gå og passe på nakken, at man reagerer.

Der tages røntgen af nakken, inden den justeres, og ofte bruger man kinisio-tape for stabilitet samt massage og øvelser for midtryggen, indtil nakken igen kan klare en justering.